Vraag en antwoord

Togethy biedt een totaal nieuwe manier van spullen delen. Dit leidt ongetwijfeld tot vragen bij jou. Die hopen we hieronder te kunnen beantwoorden. Mocht het antwoord hier niet (goed) tussen staan, neem dan contact met ons op. 

Spullen zoeken en gebruiken

Wat doet een deelmeester en wat heb ik eraan?

Een deelmeester is iemand bij jou in de buurt die namens Togethy ervoor zorgt dat het onderling delen zoveel mogelijk wordt bevorderd. Je kunt hem of haar benaderen met specifieke vragen en/of problemen, zodat hij/zij je hierbij kan helpen. Mocht het nodig zijn dan neemt de deelmeester contact op met Togethy. Mocht je niet (genoeg) geholpen worden door de deelmeester of komen jullie er niet uit, dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met Togethy.

Hoe zorgen jullie voor voldoende aanbod?

Zeker in de beginfase kan dit een uitdaging zijn. Daarom stimuleren we jullie om je eigen spullen aan te bieden die je toch niet meer zoveel gebruikt, en zullen we jullie benaderen als er een aanvraag is waar nog geen product voor beschikbaar is (ten minste, als je daar akkoord op hebt gegeven). En daarnaast bouwen we op basis van jullie aanvragen zelf een voorraad op, zodat we steeds sneller aan de nodige aanvragen kunnen voldoen.

Ik wil het product langer / voorgoed houden, mag dat?

Als je het product langer wilt gebruiken dan waar je voor hebt betaald, kun je de gebruiksperiode verlengen via de Togethy website. Het is niet de bedoeling om een product voorgoed te houden, je bent namelijk tijdelijk eigenaar en maakt gebruik van de dienstverlening van Togethy, waarbij de producten door meerdere gebruikers gebruikt moeten kunnen worden.

Wat gebeurt er als er bij mij een product kapot gaat?

Bij Togethy streven we ernaar om producten zo lang mogelijk inzetbaar te houden, en vragen we de gebruikers daarom om zich in te spannen om de producten te repareren. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden om de producten te repareren. Wellicht ben je zelf handig, en kun je het zelf. Zie bijvoorbeeld nl.ifixit.com of repareerhet.sire.nl voor diverse reparatie stappenplannen. Mochten er kosten gemaakt moeten worden, dan kun je in overleg met je lokale deelmeester kijken of dit vergoed kan worden. Dit is afhankelijk van of het defect jouzelf is aan te rekenen. Mocht Togethy het vergoeden, dan ontvang je dit in de vorm van een tegoed op je Togethy-account.

Als je het zelf niet kunt repareren, dan zijn er diverse lokale reparatie mogelijkheden. Denk aan een handige mede-deelgenoot bij jou in de buurt, of een repair café. Je deelmeester kan jou hierbij verder helpen.

Als je product niet meer te repareren is, neem hier dan contact over op met je lokale deelmeester. Hij of zij zal vervolgens het product beoordelen, en eventueel meenemen voor recycling. In overleg zal bepaald worden of de kosten jou zijn aan te rekenen, of dat Togethy het voor rekening neem. Dit is afhankelijk van de mate waarin het defect jou is aan te rekenen.

Waar moet ik op letten bij het in ontvangst nemen van een product?

Het is van belang om het product goed te inspecteren bij ontvangst. Kloppen de beschrijving en de foto’s bij het product? Zitten er beschadigingen op die nog niet eerder gemeld waren. Is het nog wel compleet? Zit de verpakking er nog wel bij? Probeer het product uit om te zien of ‘ie het nog wel goed doet. Als nieuwe gebruiker wordt je immers (tijdelijk) de nieuwe eigenaar. Eigenlijk is het daarmee vergelijkbaar met hoe je om zou gaan met spullen die je op Marktplaats zou kopen. Mocht er vervolgens iets mee aan de hand zijn, dan ben je afhankelijk van de goedheid van de vorige eigenaar om samen het op te kunnen lossen, want anders zit je met een product dat je zelf niet meer kwijt kunt aan een ander. Uiteraard kan de deelmeester of Togethy bemiddelen mochten jullie er echt niet uit komen.

Hoe zorgen jullie voor goede kwaliteit van de producten?

Over het algemeen zijn de spullen van zeer goede kwaliteit. We letten goed op welke producten worden aangeboden aan het Togethy netwerk: alleen degelijke producten van goede kwaliteit laten we toe. Bovendien gaan die langer mee en zijn dus per keer goedkoper dan ‘duurkoop’ producten.

Verder zijn de gebruikers er verantwoordelijk voor dat ze alleen producten overnemen van een ander als de vorige gebruiker het netjes, goed werkend en compleet doorgeeft. Mocht er iets met een product aan de hand zijn, dan is een gebruiker er namelijk zelf verantwoordelijk voor om het product weer schoon te maken, te repareren, of weer compleet te maken. Zo weten we de kwaliteit van de producten op pijl te houden.

Moet ik het zelf ophalen of kan het ook bezorgd worden?

De bedoeling is dat je zelf ophaalt wat je nodig hebt. Je maakt afspraken met de huidige gebruiker over waar en wanneer je het ophaalt. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de huidige gebruiker af te spreken dat hij of zij het komt brengen. En in de beginfase kan het zijn dat we vanuit Togethy het naar je toe komen brengen, gratis, als een stukje extra service!

Wat is de huidige waarde van de producten?

De huidige waarde van een product is de waarde die een product op dit moment waard zou zijn als ‘ie verkocht zou worden. Deze waarde neemt in de loop van de tijd automatisch iets af, door een afschrijvingsmechanisme. Ook kan het zijn dat deze wordt aangepast door bijvoorbeeld een reparatie of doordat er accessoires aan toe worden gevoegd. De dagprijs die je betaalt is afgeleid van de huidige waarde van een product.

Als ik klaar ben met gebruik, wanneer wordt het weer opgehaald?

Dat hangt ervan af wanneer iemand in jouw buurt het product weer nodig heeft. Zodra je klaar bent met gebruik geef je dit door op Togethy, zodat anderen weten dat ze het bij jou op kunnen halen. Mocht je geen tijdelijke opslagruimte hebben, dan is het mogelijk om het product weg te brengen naar een opslagpunt bij jou in de buurt. Hier brengen we wel een kleine vergoeding voor in rekening, namelijk 2% van de huidige waarde van het product.

Als er na 30 dagen nog niemand zich heeft aangemeld om het product van je over te nemen, dan mag je het product gratis wegbrengen naar een opslagpunt bij jou in de buurt.

Geld

Welke prijzen hanteren jullie bij Togethy?

De dagprijs van een product is de belangrijkste prijs, deze betaal je per dag voor het gebruik van spullen via Togethy. Daarnaast kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het opslaan van spullen. En eventueel zijn er onderdelen die je bij een product wilt kopen, zoals een slijtage onderdeel (bijvoorbeeld een slijpschijf). Er zijn verder geen abonnementskosten of andere verborgen kosten.

  • Dagprijs. De dagprijs is afgeleid van de huidige waarde van het product en het verwachte afschrijvingstermijn. Deze betaal je totdat het product weer beschikbaar stelt op Togethy, met een minimum aantal dagen van 3. De dagprijs wordt weer opnieuw bij je in rekening gebracht als je geen gehoor geeft aan een oproep voor het product dat je in je bezit hebt. De eerste keer dat je geen gehoor geeft zijn dit wederom 3 dagen. Mocht je vaker geen gehoor geven, dan zullen het aantal dagen dat in rekening wordt gebracht per keer toenemen.
    Na de eerste 7 dagen die we in rekening brengen, krijg je een korting van 20% per dag op de dagprijs. Vanaf 30 in rekening gebrachte dagen krijg je een korting van 40% per dag.
  • Opslagkosten. De opslagkosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht als je een product naar een opslagpunt brengt. Deze zijn alleen van toepassing als je een product niet tijdelijk thuis wil of kan opslaan, of als je wil dat je bevroren tegoed weer beschikbaar komt. Je brengt het product dan naar een opslagpunt toe van Togethy, en betaalt dan 2% van de huidige waarde van het product.
Worden er ook slijtagekosten doorberekend?

Sommige producten, zoals sommige zagen, slijptollen en boren, hebben slijtage onderdelen. Denk aan een schijf bij een slijptol die redelijk snel kleiner wordt bij gebruik. Het zal regelmatig voorkomen dat een gebruiker een nieuwe boor, slijpschijf of zaag moet kopen omdat de oude versleten is, of omdat een bepaalde maat ontbreekt. Stel je koopt een nieuwe slijpschijf voor € 3,50. Deze is na gebruik wel wat versleten maar nog prima bruikbaar. Je meldt dit, voorzien van aanschafbon, bij Togethy of de lokale deelmeester. Gezamenlijk wordt de waarde bepaald van het onderdeel, stel € 2,75. Togethy schrijft dit bij op jouw tegoed. Zo krijg je je aanschaf van de slijpschijf (deels) terug.

Heb ik een abonnement nodig?

Het is met Togethy niet nodig (en ook niet mogelijk) om een abonnement af te sluiten.

Wat is deelkoop?

Deelkopen is een term die we binnen Togethy hanteren voor het betalen naar gebruik. Iedereen betaalt effectief een deel van de aanschafprijs en onderhoudskosten van een product, waarbij Togethy ervoor zorgt dat iedereen naar rato betaalt.

Wat als niemand het product komt ophalen dat ik gebruik?

Het kan zijn dat je een product in huis hebt gehaald waar maar weinig vraag naar is. Je zult het product dan zelf op moeten slaan totdat alsnog iemand dat product aanvraagt. Mocht het product in de weg staan, dan kun je het voor een kleine vergoeding naar een opslag bij jou in de buurt brengen.

Zodra iemand het product bij jou aanvraagt gaat, gaan we ervan uit dat je meewerkt in het doorgeven van het product. Mocht je om wat voor reden het product niet door willen of kunnen geven, dan wordt daarna opnieuw dagelijks de dagprijs in rekening gebracht.

Wat is de huidige waarde van de producten?

De huidige waarde van een product is de waarde die een product op dit moment waard zou zijn als ‘ie verkocht zou worden. Deze waarde neemt in de loop van de tijd automatisch iets af, door een afschrijvingsmechanisme. Ook kan het zijn dat deze wordt aangepast door bijvoorbeeld een reparatie of doordat er accessoires aan toe worden gevoegd. De dagprijs die je betaalt is afgeleid van de huidige waarde van een product.

Zelf spullen toevoegen

Ik heb spullen aangeboden, wanneer krijg ik daar geld (tegoed) voor?

Je krijgt geld (in de vorm van tegoed) voor de spullen die je aanbiedt zodra het bij je wordt opgehaald. Op dat moment is er namelijk iemand die het wil gebruiken, en er dus (tijdelijk) voor wil betalen. Je krijgt nadat het is opgehaald het volledige overeengekomen tegoed bijgeschreven op je account.

Waarom wordt niet alles (meteen) opgehaald en geaccepteerd wat ik aanbied?

Spullen worden pas bij je opgehaald als er iemand is gevonden die er gebruik van wil maken. En niet alles wordt geaccepteerd. Dit kan in principe een aantal oorzaken hebben. Over het algemeen geven we de reden duidelijk aan als we iets niet accepteren.

  • Het product wat je aanbiedt is op dit moment niet bruikbaar voor andere mensen in jouw buurt. Wellicht is een soortgelijk product al teveel in omloop, en is er geen vraag meer naar. In dit geval nemen we vanzelf contact met je op als er toch weer iemand is die het nodig heeft.
  • De kwaliteit moet voldoende zijn. Het kan zijn dat het product dat je aanbiedt door ouderdom, slijtage of schade niet meer goed bruikbaar is, of dat het er niet schoon genoeg uit ziet.
  • De prijs die je ervoor wilt hebben vinden we (gebaseerd op de vragen van andere gebruikers) te hoog. In dit geval komen we met een tegenbod. Als we eruit komen, nemen we het product graag op in ons aanbod.

Mocht je het ergens niet mee eens zijn dan horen we dat natuurlijk graag en kijken we of we er samen uit kunnen komen.

Wat voor spullen kan ik aanbieden?

Bij beoordelen letten we op het volgende:

  • gebruiksvoorwerpen,
  • die maar af en toe nodig zijn,
  • van voldoende kwaliteit en dus nog vaak genoeg bruikbaar,
  • waar voldoende vraag naar is in de wijk (en dus geen overschot op Togethy).

Daarnaast moet er geen ingewikkeld onderhoud nodig zijn op het product dat je aanbiedt. Auto’s en ander machines met brandstofmotoren zijn daarom minder geschikt. De meest geschikte spullen zijn, inclusief wat voorbeelden:

  • Gereedschap: ladders, zaagtafels, hamerboormachine, etc.
  • Tuingereedschap: kruiwagens, hogedrukreinigers, bladblazers, etc.
  • Feesten en partijen: statafels, partytenten, biertaps, etc.
  • Vakantie: (dak)koffers, reisgidsen, tenten, etc.
  • Speelgoed: lego setjes, space scooters, poppen, etc.
  • Keuken: slowjuicers, ijsmakers, broodbakmachines, etc.
  • Zorg benodigdheden: krukken, bloeddrukmeters, infrarood apparaten, etc.
  • Sport: hometrainers, kano’s, sportkleren etc.
  • Verhuizen: dozen, verhuishondjes, steekwagens etc.
  • Doorgevertjes: boeken, dvd’s, games, etc.
  • Kantoor: Lamineerapparaten, papiervernietigers, dicteerapparaten, etc.
  • Overige spullen: aanhangwagens, beamers, apparaten voor digitalisering van foto’s, platen en video’s, galajurken en kostuums, etc.

Verder is het belangrijk dat de spullen heel en compleet zijn, en er goed verzorgd uitzien. Ook is het handig om iets in een doos of zak te verpakken, zeker als het meerdere onderdelen bevat, zodat het goed bij elkaar gehouden kan worden.

Als ik spullen inbreng in Togethy, krijg ik het dan wel weer terug?

Als je zelf een product toevoegt aan Togethy, dan doe je er in principe afstand van. Dit zou je dus alleen moeten doen met spullen waar je geen persoonlijke waarde aan hecht. Je krijgt een tegoed ter waarde van de (overeengekomen) huidige waarde, waarmee je andere spullen kunt gebruiken. Stel je hebt een zaagtafel ingebracht, en na verloop van tijd heb je zelf weer een zaagtafel nodig. De kans is niet zo groot dat je ‘jouw’ zaagtafel op dat moment gaat vinden, maar je zult ongetwijfeld andere zaagtafels vinden. Als je daar moeite mee hebt kun je beter die zaagtafel niet afstaan, daarvoor is voor jou de persoonlijke waarde te groot. Wellicht heb je andere producten die minder persoonlijke waarde voor je hebben?

Togethy

Wat zijn de voorwaarden voor het gebruiken van spullen via Togethy

Voor het kunnen gebruiken van spullen van Togethy zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing. Deze vind je hier. Voor informatie over privacy en het gebruik van je gegevens verwijzen we je naar ons privacyverklaring.