Vraag en antwoord

Togethy biedt een totaal nieuwe manier van spullen delen. Dit leidt ongetwijfeld tot vragen bij jou. Die hopen we hieronder te kunnen beantwoorden. Mocht het antwoord hier niet (goed) tussen staan, neem dan contact met ons op. 

Spullen zoeken en gebruiken

Wat doet een deelmeester en wat heb ik eraan?

Een deelmeester is iemand bij jou in de buurt die namens Togethy ervoor zorgt dat het onderling delen zoveel mogelijk wordt bevorderd. Je kunt hem of haar benaderen met specifieke vragen en/of problemen, zodat hij/zij je hierbij kan helpen. Mocht het nodig zijn dan neemt de deelmeester contact op met Togethy. Mocht je niet (genoeg) geholpen worden door de deelmeester of komen jullie er niet uit, dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met Togethy.

Hoe zorgen jullie voor voldoende aanbod?

Zeker in de beginfase kan dit een uitdaging zijn. Daarom stimuleren we jullie om je eigen spullen aan te bieden die je toch niet meer zoveel gebruikt, en zullen we jullie benaderen als er een aanvraag is waar nog geen product voor beschikbaar is (ten minste, als je daar akkoord op hebt gegeven). En daarnaast bouwen we op basis van jullie aanvragen zelf een voorraad op, zodat we steeds sneller aan de nodige aanvragen kunnen voldoen.

Ik wil het product langer / voorgoed houden, mag dat?

Je mag een product zo lang houden als je wil. Je bent immers (tijdelijk) de eigenaar, dus bepaal je zelf wat je ermee doet. Wel handig dus, klussen lopen vaak uit waardoor je iets langer nodig hebt dan dat je vooraf had voorzien. Uiteraard betaal je wel per dag de dagprijs van het product, dus blijft het je wel geld kosten. Als je het voorgoed houdt, dan wordt het product net zo lang van je tegoed afgeschreven tot je de huidige waarde van het product hebt betaald. Je kan het ook netjes melden dat je een product houdt, dan halen we het uit het systeem, en verrekenen we dit met je tegoed.

Wat gebeurt er als er bij mij een product kapot gaat?

Je bent zelf (tijdelijk) eigenaar van de spullen die je via Togethy gebruikt. Dat betekent dat je zelf het risico loopt dat er iets stuk gaat, en dat je er zelf voor op moet draaien. Klinkt misschien niet zo fijn, maar dat is een van de belangrijkste redenen waarom Togethy zo voordelig kan zijn. Alleen we vinden het wel heel vervelend voor je en helpen je graag verder, want weggooien is zonde. Wellicht ben je handig genoeg en kun je het zelf repareren. Maar als dat niet lukt, dan kun je het laten repareren door iemand anders. We helpen je graag iemand vinden die het voor jou kan maken, tussen de gebruiker van Togethy zitten genoeg handige Harries (m/v). Of als je zelf een poging wilt wagen, op ifixit.nl staat voor veel spullen eenvoudig beschreven hoe je het zelf kan repareren en hoe je aan onderdelen kan komen. Of kijk voor nog meer informatie op de site van SIRE, https://repareerhet.sire.nl/.

Als je product niet meer te repareren is, meld dit dan bij ons. Wij boeken dan de resterende waarde van het product van je tegoed af, en halen het product het uit het systeem (anders blijft het product onder jouw naam staan en blijf je aanvragen ontvangen van gebruikers).

Waar moet ik op letten bij het in ontvangst nemen van een product?

Het is van belang om het product goed te inspecteren bij ontvangst. Kloppen de beschrijving en de foto’s bij het product? Zitten er beschadigingen op die nog niet eerder gemeld waren. Is het nog wel compleet? Zit de verpakking er nog wel bij? Probeer het product uit om te zien of ‘ie het nog wel goed doet. Als nieuwe gebruiker wordt je immers (tijdelijk) de nieuwe eigenaar. Eigenlijk is het daarmee vergelijkbaar met hoe je om zou gaan met spullen die je op Marktplaats zou kopen. Mocht er vervolgens iets mee aan de hand zijn, dan ben je afhankelijk van de goodwill van de vorige eigenaar om samen het op te kunnen lossen, want anders zit je met een product dat je zelf niet meer kwijt kunt aan een ander. Uiteraard kan de deelmeester of Togethy bemiddelen mochten jullie er echt niet uit komen.

Wat voor kwaliteit hebben de spullen op Togethy?

Over het algemeen zijn de spullen van goede kwaliteit. Je kan dit zien aan de beoordelingen van de producten (1-5 sterren), de meeste producten hebben meer dan 3 sterren. Gebruikers zijn erbij gebaat om de kwaliteit goed te laten zijn. Als iemand niet zuinig met het product omgaat, of door pech of ongeluk gebeurt er iets mee, zal een volgende gebruiker het product niet accepteren en blijft de huidige eigenaar ermee zitten. De huidige eigenaar zal dan z’n best moeten doen om het product te verbeteren (schoonmaken, (laten) repareren) om er alsnog van af te komen. Zodoende blijft de kwaliteit over het algemeen goed.

Als ik klaar ben met gebruik, wanneer wordt het weer opgehaald?

Dat hangt ervan af wanneer iemand in jouw buurt het product weer nodig heeft. Zodra je klaar bent met gebruik geef je dit door op Togethy, zodat anderen weten dat ze het bij jou op kunnen halen. Mocht je geen tijdelijke opslagruimte hebben of wil je je bevroren tegoed weer terug, dan is het mogelijk om het product weg te brengen naar een opslagpunt bij jou in de buurt. Hier staan wel kosten tegenover, namelijk 5% van de huidige waarde van het product.

Moet ik het zelf ophalen of kan het ook bezorgd worden?

De bedoeling is dat je zelf ophaalt wat je nodig hebt. Je maakt afspraken met de huidige gebruiker over waar en wanneer je het ophaalt. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de huidige gebruiker af te spreken dat hij of zij het komt brengen. En in de beginfase kan het zijn dat we vanuit Togethy het naar je toe komen brengen, gratis, als een stukje extra service!

Wat is de huidige waarde van de producten?

De huidige waarde van een product is de waarde die een product op dit moment waard zou zijn als ‘ie verkocht zou worden. Deze waarde neemt in de loop van de tijd automatisch iets af, door een afschrijvingsmechanisme. Ook kan het zijn dat deze wordt aangepast door bijvoorbeeld een reparatie of doordat er accessoires aan toe worden gevoegd. De dagprijs die je betaalt is afgeleid van de huidige waarde van een product.

Geld

Welke prijzen hanteren jullie bij Togethy?

De dagprijs van een product is de belangrijkste prijs, deze betaal je per dag voor het gebruik van spullen via Togethy. Daarnaast zijn er twee optionele kostenposten: opslagkosten en kosten voor het laten uitbetalen van je tegoed. En eventueel zijn er onderdelen die je bij een product wilt kopen, zoals een slijtage onderdeel (bijvoorbeeld een slijpschijf). Er zijn verder geen abonnementskosten of andere verborgen kosten.

 • Dagprijs. De dagprijs is afgeleid van de huidige waarde van het product en het verwachte afschrijvingstermijn. Deze betaal je totdat het product weer beschikbaar stelt op Togethy, met een minimum aantal dagen van 3. De dagprijs wordt weer opnieuw bij je in rekening gebracht als je geen gehoor geeft aan een oproep voor het product dat je in je bezit hebt. De eerste keer dat je geen gehoor geeft zijn dit wederom 3 dagen. Mocht je vaker geen gehoor geven, dan zullen het aantal dagen dat in rekening wordt gebracht per keer toenemen.
  Na de eerste 7 dagen die we in rekening brengen, krijg je een korting van 20% per dag op de dagprijs. Vanaf 30 in rekening gebrachte dagen krijg je een korting van 40% per dag.
 • Opslagkosten. De opslagkosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht als je een product naar een opslagpunt brengt. Deze zijn alleen van toepassing als je een product niet tijdelijk thuis wil of kan opslaan, of als je wil dat je bevroren tegoed weer beschikbaar komt. Je brengt het product dan naar een opslagpunt toe van Togethy, en betaalt dan 5% van de huidige waarde van het product, met een maximum van €9,95.
 • Kosten voor uit laten betalen. De kosten voor het uit laten betalen van een (deel van het) tegoed bedraag €3,95.
Hoe werken de tegoeden en betalingen binnen Togethy?

Binnen Togethy verlopen de betalingen met behulp van tegoeden. Om een product te mogen gebruiken (in ontvangst te mogen nemen) heb je voldoende tegoed nodig. Dit moet ten minste de huidige waarde van het product zijn. Zodra je het product ontvangt bevriezen we de waarde van het product op je tegoed, als een soort borg. Dagelijks vindt er een afschrijving plaats op je tegoed ter waarde van de dagprijs van het betreffende product.

De tegoeden worden tevens gebruikt voor eventuele andere betalingen. Denk aan het (optioneel) gebruik maken van opslag of de kosten voor het uit laten betalen van je tegoed.

Hoe kom ik aan voldoende tegoed om spullen te mogen gebruiken?

Om een product te mogen gebruiken heb je voldoende (vrij beschikbaar) tegoed nodig. Dit moet ten minste de huidige waarde van het betreffende product zijn. Je kan dit tegoed op twee manieren krijgen: door zelf spullen in te brengen en te laten circuleren binnen Togethy, of door geld te storten.

Ik heb een flink tegoed maar toch lijkt dit niet genoeg te zijn, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je op dit moment al andere spullen van Togethy in gebruik. Dit tegoed is bevroren, en is dus niet beschikbaar om een volgend product in ontvangst te mogen nemen. Het is immers een soort van borg voor de producten die je al gebruikt. Je zult dus bij moeten storten óf spullen die je al in gebruik hebt weer door moeten geven of naar een opslagpunt brengen om zodoende dat tegoed weer vrij te krijgen.

Kan ik mijn tegoed ook uit laten betalen?

Het is voordeliger om je tegoed te gebruiken voor een volgend product dat je via Togethy wilt gebruiken. Maar als je, bijvoorbeeld door het inbrengen van meerdere spullen, een hoog tegoed hebt opgebouwd, kun je dit gewoon uit laten betalen. Je bepaalt zelf hoeveel je hiervan uit wil laten betalen, en hoeveel je als tegoed aan wil houden. Er zijn wel wat kosten verbonden aan het uit laten betalen.

Worden er ook slijtagekosten doorberekend?

Sommige producten, zoals sommige zagen, slijptollen en boren, hebben slijtage onderdelen. Denk aan een schijf bij een slijptol die redelijk snel kleiner wordt bij gebruik. Het zal regelmatig voorkomen dat een gebruiker een nieuwe boor, slijpschijf of zaag moet kopen omdat de oude versleten is, of omdat een bepaalde maat ontbreekt. Stel een gebruiker koopt een nieuwe slijpschijf voor €3,50. Deze is na gebruik wel wat versleten maar nog prima bruikbaar. De gebruiker komt een additionele prijs overeen met de volgende gebruiker van €2,75. Dat betekent dat het product €2,75 meer waard wordt. De nieuwe gebruiker betaalt dit via zijn of haar tegoed op Togethy, wat wordt bijgeschreven op het tegoed van de vorige gebruiker. Zo krijg je je aanschaf van de slijpschijf (deels) terug.

Heb ik een abonnement nodig?

Het is met Togethy niet nodig (en ook niet mogelijk) om een abonnement af te sluiten. Als je voldoende tegoed hebt mag je spullen gaan gebruiken. Wil je stoppen met Togethy? Laat dan het resterende tegoed uitbetalen. No strings attached!

Wat is deelkoop?

Deelkopen is een term die we binnen Togethy hanteren voor het betalen naar gebruik. Iedereen betaalt effectief een deel van de aanschafprijs van een product, waarbij Togethy ervoor zorgt dat iedereen naar rato betaalt.

Wat is de huidige waarde van de producten?

De huidige waarde van een product is de waarde die een product op dit moment waard zou zijn als ‘ie verkocht zou worden. Deze waarde neemt in de loop van de tijd automatisch iets af, door een afschrijvingsmechanisme. Ook kan het zijn dat deze wordt aangepast door bijvoorbeeld een reparatie of doordat er accessoires aan toe worden gevoegd. De dagprijs die je betaalt is afgeleid van de huidige waarde van een product.

Wat als niemand het product komt ophalen dat ik gebruik?

Het kan zijn dat je een product in huis hebt gehaald waar maar weinig vraag naar is. Je zult het product dan zelf op moeten slaan totdat alsnog iemand dat product aanvraagt. Tot die tijd blijft je tegoed nog wel bevroren, het product is immers nog in je bezit. Mocht je toch eerder weer je tegoed terug willen krijgen, of het product staat je in de weg, dan kun je het voor een kleine vergoeding naar een opslag bij jou in de buurt brengen. Je tegoed komt vervolgens weer beschikbaar.

Zodra iemand het product bij jou aanvraagt gaat, gaan we ervan uit dat je meewerkt in het doorgeven van het product. Mocht je om wat voor reden het product niet door willen of kunnen geven, dan wordt daarna opnieuw dagelijks de dagprijs in rekening gebracht.

Zelf spullen toevoegen

Ik heb spullen aangeboden, wanneer krijg ik daar geld (tegoed) voor?

Je krijgt geld (in de vorm van tegoed) voor de spullen die je aanbiedt zodra het bij je wordt opgehaald. Op dat moment is er namelijk iemand die het wil gebruiken, en er dus (tijdelijk) voor wil betalen. Je krijgt nadat het is opgehaald het volledige overeengekomen tegoed bijgeschreven op je account.

Waarom wordt niet alles (meteen) opgehaald en geaccepteerd wat ik aanbied?

Spullen worden pas bij je opgehaald als er iemand is gevonden die er gebruik van wil maken. En niet alles wordt geaccepteerd. Dit kan in principe een aantal oorzaken hebben. Over het algemeen geven we de reden duidelijk aan als we iets niet accepteren.

 • Het product wat je aanbiedt is op dit moment niet bruikbaar voor andere mensen in jouw buurt. Wellicht is een soortgelijk product al teveel in omloop, en is er geen vraag meer naar. In dit geval nemen we vanzelf contact met je op als er toch weer iemand is die het nodig heeft.
 • De kwaliteit moet voldoende zijn. Het kan zijn dat hetgeen je aanbiedt door ouderdom, slijtage of schade niet meer goed bruikbaar is, of dat het er niet schoon genoeg uit ziet.
 • De prijs die je ervoor wilt hebben vinden we (gebaseerd op de vragen van andere gebruikers) te hoog. In dit geval komen we met een tegenbod. Als we eruit komen, nemen we het product graag op in ons aanbod.

Mocht je het ergens niet mee eens zijn dan horen we dat natuurlijk graag en kijken we of we er samen uit kunnen komen.

Wat voor spullen kan ik aanbieden?

In principe is alles welkom wat goed door anderen gebruikt kan worden, en waar enige vraag naar is. Daarnaast moet er geen ingewikkeld onderhoud nodig zijn op hetgeen je aanbiedt. Auto’s en ander machines met brandstofmotoren zijn daarom minder geschikt. De meest geschikte spullen zijn, inclusief wat voorbeelden:

 • Gereedschap: ladders, zaagtafels, hamerboormachine, etc.
 • Tuingereedschap: kruiwagens, hogedrukreinigers, bladblazers, etc.
 • Feesten en partijen: statafels, partytenten, biertaps, etc.
 • Vakantie: (dak)koffers, reisgidsen, tenten, etc.
 • Speelgoed: lego setjes, space scooters, poppen, etc.
 • Keuken: slowjuicers, ijsmakers, broodbakmachines, etc.
 • Zorg benodigdheden: krukken, bloeddrukmeters, infrarood apparaten, etc.
 • Sport: hometrainers, kano’s, sportkleren etc.
 • Verhuizen: dozen, verhuishondjes, steekwagens etc.
 • Doorgevertjes: boeken, dvd’s, games, etc.
 • Kantoor: Lamineerapparaten, papiervernietigers, dicteerapparaten, etc.
 • Overige spullen: aanhangwagens, beamers, apparaten voor digitalisering van foto’s, platen en video’s, galajurken en kostuums, etc.

Verder is het belangrijk dat de spullen heel en compleet zijn, en er goed verzorgd uitzien. Ook is het handig om iets in een doos of zak te verpakken, zeker als het meerdere onderdelen bevat, zodat het goed bij elkaar gehouden kan worden.

Als ik spullen inbreng in Togethy, krijg ik het dan wel weer terug?

Als je zelf een product toevoegt aan Togethy, dan doe je er in principe afstand van. Dit zou je dus alleen moeten doen met spullen waar je geen persoonlijke waarde aan hecht. Je krijgt een tegoed ter waarde van de (overeengekomen) huidige waarde, waarmee je andere spullen kunt gebruiken. Stel je hebt een zaagtafel ingebracht, en na verloop van tijd heb je zelf weer een zaagtafel nodig. De kans is niet zo groot dat je ‘jouw’ zaagtafel op dat moment gaat vinden, maar je zult ongetwijfeld andere zaagtafels vinden. Als je daar moeite mee hebt kun je beter die zaagtafel niet afstaan, daarvoor is voor jou de persoonlijke waarde te groot. Wellicht heb je andere producten die minder persoonlijke waarde voor je hebben?

Togethy

Wat zijn de voorwaarden voor het gebruiken van spullen via Togethy

Voor het kunnen gebruiken van spullen van Togethy zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing. Deze vind je hier. Voor informatie over privacy en het gebruik van je gegevens verwijzen we je naar ons privacyverklaring.